§§§Spør   advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.

Fakturagebyr

En del pasienter ber om å få faktura fremfor å betale med kort for utført tannbehandling. Jeg sier ja til det når pasientene spør, men legger på et fakturagebyr på kr 30 på regningen. Nylig ringte en av pasientene som hadde mottatt en slik faktura svært irritert og sa at dette var ulovlig. Kan det være riktig?

Svar: Hovedregelen for betaling er ytelse mot ytelse. Det vil si at man betaler umiddelbart når man får en vare eller tjeneste levert. Hvis pasienten ønsker en lenger betalingsfrist må dette avtales.

At pasienten ber om faktura fremfor å betale med betalingskort kan bety at han eller hun ikke har betalingskort og ikke har lyst å gå med mye kontanter på seg, eller at vedkommende har litt lite penger i øyeblikket. Før betalingsautomater ble vanlig på tannlegekontorer hadde mange tannleger faktura som sitt førstevalg innen betalingsmåter for å slippe å ha en stor kontantbeholdning på kontoret. Den store fordelen ved å ha betalingsautomat på kontoret er at pengene kommer raskt inn på konto, det gir god oversikt over økonomien og hvilke innbetalingene som er foretatt og man unngår problemet med oppbevaring av kontanter. Men de fleste tannleger synes nok fortsatt at det er vanskelig å si nei til pasienter som av ulike årsaker ønsker faktura.

Det er ikke ulovlig å kreve fakturagebyr, men det bør avtales på forhånd. Dette kan stå i klinikkens standardinformasjon eller opplyses om når pasienten ber om faktura. Det er ikke noen bestemt regel om hvor lang betalingsfristen bør være.

Rent prinsipielt skal man ikke tjene penger på gebyrer og gebyrets størrelse bør baseres på kostnaden ved en eventuell utsending per post samt behandling i bank og egen administrasjon. I følge Forbrukerrådet bør fakturagebyrer ikke være over 50 kroner.